Baylor University Medical Center Surgical Waiting

Baylor Health Care System selected th+a to transform this space initially an open portion of a three-level atrium into a waiting area for the Surgical and ICU departments. This project was one of many departmental relocations completed by th+a in relation to the Emergency Department expansion and renovation project.

The greatest challenge of the project was its tight deadline; work was scheduled to finish just before the next phase of the Emergency Department project the expansion phase which would co-opt the existing surgical waiting space.

The team took a split-package approach in order to meet the project's tight deadline, delivering the structural engineering portion two months in advance of the architectural and MEP package. This allowed work to progress quickly on the atrium infill portion. The new waiting area blends sheltered semi-private seating arrangements with more public areas, designed to provide comfortable accommodations for waiting caretakers. Thoughtful touches include reclining armchairs, work areas and a small kitchen. The space makes extensive use of natural light and organic patterns and textures, bringing a natural rhythm that carries through from the undulating wall treatment to the vibrantly stocked aquarium.