West Dallas Community School

th+a has enjoyed a working relationship with the West Dallas Community School for several years, having developed the overall master plan long before the design of the school began. Our firm encouraged the school, which is funded through foundation donations, to create an ideal campus for the community.

Key to the project was our team's involvement of students, teachers and community leaders while planning the design of the school.

The school is an adaptive reuse project; 32,000 square feet of the overall project was an existing public school. Due to housing density change in the area, the elementary school had been mothballed.

The existing facility was reused, with extensive renovations and additions, an environmentally friendly alternative to ground-up construction. The school incorporates innovative learning environments such as the teaching kitchen, where the children learn the art of cooking. The library also serves the local community, facilitating involvement in the school.